משאבות הנעה מגנטית

הנעה מגנטית במשאבות

 

מאז פיתוח המשאבה הראשונה בהיסטוריה, החלק הבעייתי ביותר היה נושא האטימה שבה.

בעייה זו נוצרת היות ובכל המשאבות יש צורך ליצור אטימה בין החלק המסתובב במשאבה – זה המקבל את הסיבוב/תנועה מהמנוע (הכוונה בד"כ לציר), לבין גוף המשאבה עצמו, שהציר יוצא מתוכו.

 

סוגי אטימה מקובלים

  • אטמי חבלים: השגת אטימה סבירה נוצרה בשימוש עם אטמי חבלים, שנכרכו סביב הציר במקום המפגש עם גוף המשאבה.
    אטימה זו קיימת עד ימינו אלו, בשינויים מינוריים של סוג החבל שבשימוש, אך רעיונית, אין שינוי בתצורה.
  • אטם מכני: אטימה המורכבת משני חלקים – החלק הנייח (שאינו סובב), המורכב בתוך גוף המשאבה.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

החלק השני, הוא החלק הסובב המורכב על ציר המשאבה. בד"כ בחלק הסובב, יש פחם, או חלק דומה מבחינת סוג חומר הבא במגע עם החלק הנייח שבגוף המשאבה ופעולת החלקים הללו, מונעת נזילה בצורה משמעותית מאטימת חבלים.

 

בשני סוגי האטימה שלעיל, נזילה במוקדם או במאוחר תיגרם.

 

אז איזה פיתרון הומצא?


לצורך ביטול הסיכוי לנזילה, פותחה ההנעה המגנטית במשאבות

מטרת ההנעה המגנטית במשאבה, היא בביטול השימוש באטמים מכניים - אשר עתידים ליזול ולגרום להשבתה, יחד עם הפסד חומר יקר בעת הנזילה וייתכן אף סכנה כשהנוזל רעיל.

עקרון ההנעה המגנטית הוא בביטול האטימה הדינמית (אטימת חלק סובב אל מול חלק נייח) והפיכתה לאטימה סטטית...אטימה סטטית פשוטה ביותר לביצוע ודורשת שימוש באטם או-רינג רגיל.

 

בתחילת דרכה של ההנעה המגנטית, השימוש היה בעיקר למשאבות שטיפלו בחומרים רעילים ו/או יקרים, שנזילה אינה מותרת מהן.

במהלך השנים, עלויות החלקים שנדרשו לייצור ההנעה המגנטית, הוזלו והמגמה כיום, לפתח יותר ויותר משאבות עם הנעה מגנטית.

 

ההנעה המגנטית מבוססת למעשה על השראה מגנטית (הנוצרת מתנועת שני מגנטים) שיכולה לעבור דרך מחיצות ולכן, ניתן להשתמש במגנטים אצילים (העברת מומנט לא הפסדים גדולים) כשבכל הנעה מגנטית יש מגנט חיצוני ומגנט פנימי.

ראו חתך מש' להלן:


 

הסבר ההנעה המגנטית:

 

הרוטור של המשאבה/מאיץ, מחובר למערכת המגנט הפנימי ונתמך בתותבים על אורכו

ציר המנוע מחובר לציר המשאבה אשר מסובב את המגנט החיצוני.

בין המגנט החיצוני לפנימי, יש מחיצה סגורה (יכולה להיות מתכתית או סוג פלסטיק) שחוצץ בין חללי המגנטים ובכך, "כולא" את הנוזל המועבר במשאבה ללא יכולת לצאת דרך הציר, היות והציר מסתיים בתוך חלל המגנט הפנימי).

כשהמנוע מסובב את המגנט החיצוני, נוצר שדה מגנטי העובר את המחיצה וגורם לסיבוב המגנט הפנימי ובכך, מעביר את המומנט אל רוטור המשאבה אשר כעת, פועלת רגיל.

בזכות המחיצה בין המגנטים, כל שנדרש הוא אטם רגיל בין גוף המשאבה לבין המחיצה

(Canister). כלומר, האטימה הפכה להיות סטטית בלבד וקלה לביצוע.

 

חברת FTI ארה"ב, התמקדה במרוצת השנים בייצור משאבות צנטריפוגליות עם הנעה מגנטית ולאור הפיתוח ארוך השנים והנסיון, הגיעו מהנדסי החברה לרמת העברת מומנט גבוהה בין המגנטים, ויכולת עמידות בחומרים ונוזלים שונים, המאפשרת להעניק לכל משאבה מתוצרתם הכוללת הנעה מגנטית, 5 שנות אחריות – דבר חריג ביותר בשוק המשאבות הנוכחי – עדות לאמינות המכלול והביטחון של היצרן במוצר (רק לסדרות DB ו- SP).

 

אחד החסרונות הבולטים – בדרך כלל, של הנעה מגנטית, הוא פעולה ללא נוזל שאז, יש התחממות גבוהה באיזור המגנט ויש נזק בלתי הפיך למערכת.

קיימות חברות רבות המייצרות משאבות עם הנעה מגנטית ולכן, שילוב משאבות אלו בתעשייה התהליכית, הופך למגמה הולכת וגדלה כשיתרונותיה ברורים.

עם זאת, משאבות ההנעה המגנטית תוצרת FTI ארה"ב, מסוגלות לעבוד במשך ימים רבים ללא נוזל וללא נזק למשאבה, בזכות שימוש בתערובת ייחודית של תותב קרבון, המונע התחממות משמעותית כשאין נוזל!

גם לאור תכונת השרידות של משאבות FTI לפעולה ללא נוזל, מומלץ לשקול הגנה מתאימה להגנה בפני קביטציה, ולכן, נפנה אתכם למוצר ייחודי שעושה הגנה זו בצורה חשמלית ללא כל חיבורי צנרת!  

מכשיר DRY-CUT: מומלץ בחום למשאבות יקרות שאסורה כל הפסקה ו/או השלכה קשה עקב תקלה.
מומלץ לצפות בסירטון המדגים כיצד המכשיר מגן בפני תקלות רבות העלולות לפגוע בצורה בלתי הפיכה, במשאבה עם הנעה מגנטית (אך לא רק כזו) - בקישור הזה.

 

משאבות ההנעה המגנטית מבית FTI מיועדות בראש ובראשונה למפעלים כימיים ולהעברת נוזלים אגרסיביים המחייבים זהירות מרבית בשימוש, יחד עם אמינות גבוהה ומניעת צורך בטיפול שוטף ו/או כשלון האטימה.

 

משאבות רבות נוספות במלאי החברה - משאבות מגנטיות של Viking
ממליצים לגלוש לנושא של משאבות חבית FTI!